2019./2020. M.G. 2. SEMESTRIS

2019./2020. M.G. 2. SEMESTRIS

11.klase saistībā ar vēstures un valodas mācību jomu skatījās Viestura Kairiša filmu “Pilsēta pie upes”.
“Režisora Viestura Kairiša jaunā filma Pilsēta pie upes mēģina divu stundu garumā sakompresēt visu to virpuļviesuli, kas brāzās pāri Latvijai dažu gadu laikā – no XX gadsimta 30. gadu pašām beigām līdz 1944. gadam, kad pārtrūkst filmā atainotais stāsts.”(Kristīne Matīsa)
Pirms filmas skatīšanās – saruna par dažādu tautu likteņiem, par vārdu krājumu, parlatgaliešu valodas eksistenci, krāsu simboliku filmā, kā arī upes, laivas un laika simbolus filmā. Galveno tēlu rakstura un rīcības analīze. Vēsturiskās patiesības.
Skolēni pēc filmas noskatīšanās:
Labi motivēta katra tēla rīcība, labi atspoguļoti pieticīgie sadzīves apstākļi, savdabīgi izmantota mūzika. Vēsturiski interesanta filma, labi parādīta varas maiņa.


Februārī 6.b un septītās klases devās aizraujošā piedzīvojumā uz Rīgas cirku. Gluži kā meklējot apslēptus dārgumus vai nezināmo matemātiskā vienādojumā, skolēni pētīja nezināmo, kas slēpjas Rīgas cirka ēkā un tajā mītošajos stāstos. Ar dažādu cirkā strādājošu profesiju pārstāvju līdzdalību šķetināja vēsturiskus notikumus un mītus. Izstaigājot cirka ēkas gaiteņu labirintus, cirka burvību atklājām gan no pagātnes, gan tagadnes skatupunkta. Piedzīvojuma noslēgumā iejutāmies mākslinieku lomā un radījām savu priekšnesumu. Mums patika! Iesakām arī citiem.


10. un 12.klasei šajā semestrī viens no projekta “Skolas soma” pasākumiem ir filmas “Dvēseļu putenis” apmeklējums. Filmas režisors Dzintars Dreibergs: ” Šis stāsts, kuru savā izcilajā romānā iemūžinājis strēlnieks Aleksandrs Grīns un kuru šodien no sava skatu punkta iemūžinām mēs, ir jāzina ikvienam: Latvija nav radusies tukšā vietā! Filma ir vērienīga vēstures stunda katram Latvijas iedzīvotājam un ikvienam skatītājam visā pasaulē, kurš interesējas par vēsturi ne tikai kā skaitļu un faktu hronoloģiju, bet arī kā cilvēces piedzīvojumu un pieredzi. Šī filma apliecina latviešu nesalaužamo spītu, dzimtenes mīlestību un varonību un būs interesanta visiem.”

Skolēnu atsauksmes: Uz šo filmu būtu jāaiziet katram latvietim. Filma lika aizdomāties par to, ko nozīmē zaudēt sev tuvus cilvēkus. Pēc filmā redzētā, esmu ļoti pateicīgs, ka mums nav jādzīvo tādā laikmetā, kā dzīvoja filmas galvenais varonis – Artūrs. Man vienmēr ir bijusi skepse pret latviešu filmā, bet ar “Dvēseļu puteni” es ļoti lepojos. Filma liek aizdomāties, ka Zeme jāmīl un jāsargā tā, kā to darīji kādreiz šie brīvprātīgie jaunieši. Gods dzīvot brīvā zemē! Par Latviju!


14. februārī Rīgas 93. vidusskolas 3., 4. klasēm bija tikšanās ar vīru kopu “Vilki” – koncertlekcija “Latviešu karavīrs cauri laikiem”. Vīru kopa izpildīja dziesmas, stāstīja par cīnītāju drosmi, apģērbu un dziesmām. Visās kara gaitās latvietis devās ar dziesmu, jo karavīri smēlās no tā iedvesmu, enerģiju, pārliecību. Skanēja latviešu karavīru dziesmas attiecīgā laika mūzikas instrumentu pavadījumā. Dziesmas mijās ar vēsturisku stāstījumu par karavīra apģērbu, ieročiem, mūzikas instrumentiem, kaujas taktiku, kultūras un atpūtas dzīvi. Papildus stāstījumam un dziesmām uz ekrāna ar videoprojektoru tika demonstrēti gan arheoloģiskā materiāla atdarinājumu tuvplāni, gan 20.gs. latviešu karavīra gaitas fotoattēlos. Vīru kopas “VILKI” dalībnieki koncertlekcijas laikā bija tērpušies arheoloģiskajos tērpos. PALDIES par koncertu, “Vilki”!