2019./2020. M.G. 1. SEMESTRIS

2019./2020. M.G. 1. SEMESTRIS

28.novembrī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieki 1.klasēm spēlēja koncertu “Mans pirmais koncerts”. LNSO mūziķi ne tikai spēlēja skaņdarbus, bet arī pastāstīja par saviem mūzikas instrumentiem, kā tie veidoti, kāds katram tembrs, skaņu iespējas, no kāda materiāla darināti. Tika veidota arī saruna ar bērniem, atbildot uz bērnu uzdotajiem jautājumiem.
Paldies par brīnišķīgo mūziku un stāstījumu!


Zeme rīb, rati klaudz,
Kas to zemi rībināja?
Nu atbrauca Mārtiņdiena
Deviņiem kumeļiem.

6.novembrī skolas aktu zāli ierībināja 3.a un 3.b klases Mārtiņdienas pasākums folkloras pārzinātājas Ivetas Medenes vadībā. Bērni uzzināja daudz jauna par Mārtiņdienas svinēšanas tradīcijām, gāja rotaļās, spēlēja spēles, maskojās un minēja latviešu tautas mīklas.


Šodien Rīgas 93.vidusskolā viesojās vīru kopa “Vilki” ar koncertlekciju “Latviešu karavīru dzīvesziņa un dziedātās dziesmas no vissenākajiem laikiem līdz mūdienām”.
Vīru kopas “VILKI” piedāvātās programmas pamatmērķis ir veicināt Latvijas skolās patriotismu un nacionālās identitātes sajūtu. Vīri 7.a, 7.b, 8.a, 8.b, 8.c, 9.a, 9.b, 11., 12.klasei stāstīja par mūsu saknēm, par 20.gadsimta latviešu brīvības cīnītājiem, viņu patriotismu,pašaizliedzību cīņās par mūsu zemes brīvību. Tās bija karavīra ceļa ilustrācijas ar dziesmām, vēstures faktiem, reāliem stāstiem no kara gaitām.
Vīru kopas “Vilki”dalībnieki uzdāvināja skolēniem un skolotājiem grāmatu “Pulcējaties zem latviešu karogiem!” un jaunāko grupas izdoto dziesmu albumu “Cīņai sveiks!”
Paldies par vīrišķības un patriotisma stundu!


9.b klases skolēni 14.oktobrī devās uz fonda “Viegli” organizēto Ziedoņa klasi, kas ir kā alternatīva mācību stunda, kur jauniešiem bija iespēja iepazīties ar Imanta Ziedoņa personību un daiļradi neierastā veidā – šķetinot apslēptas mīklas īpaši veidotā izlaušanās istabā, kas balstīta uz sadarbību un lasītprasmi.
Izlaušanās istaba Ziedoņa klasē bija kā pieredzē balstīts mācīšanās process, kas jauniešiem atklāja jaunas autora personības šķautnes.
Stundas ievadā notika iepazīšanās ar Imanta Ziedoņa personību un daiļradi, attīstot audiovizuālo uztveri un prasmi strādāt ar tekstu. Centrālais notikums bija izlaušanās istaba, kas balstīta uz Imanta Ziedoņa darbu “Blēņas un pasakas”, istaba ar dažādiem uzdevumiem kā spēle, kuras mērķis bija, atrisinot savstarpēji saistītu uzdevumu virknējumu, pēc iespējas ātrāk izkļūt no istabas.
Mums izdevās!


Gleznotājas Aijas Princes un Daigas Krūmiņas Mākslas studija piedāvāja 1.-2. klašu skolēniem iepazīt tradicionālas un netradicionālas glezniecības tehnikas un pašiem aktīvi līdzdarbojoties, eksperimentēt un tādējādi gūt iemaņas un vērot atšķirības strādājot ar krāsām, smiltīm un citiem dabas materiāliem. Vienlaikus skolēni iepazina Latvijas mākslinieku dažādas glezniecības tehnikas, t.sk., A. Baušķenieka, M. Rotko, V. Purvīša, J. Rozentāla u.c. darbos. Nodarbības noslēgumā tika veidota kopizstāde, mudinot bērnus ieraudzīt katra darba unikalitāti. Darbība pārsvarā notika ar pirkstiem, kas veicina pirkstu sīkās motorikas attīstību. Smiltis ir mākslinieču krāsotas, tāpēc to darbā tika izmantoti maksimāli dabīgi produkti.
Acīs prieks un sajūsma! Ko vairāk var vēlēties! Skolēni priecājās par saviem darbiņiem vēl ilgi pēc nodarbības.


Stikls – trausls, dažādās krāsās. Ko tad no tā var veidot?
10.oktobrī 4.a un 4.b klases skolēniem bija iespēja ne vien vērot, bet arī praktiski darboties stikla meistarklasē. Veidojot darbu, tika izmantotas apgūtās prasmes un iemaņas vizuālajā mākslā. Darbojoties ar stiklu, skolēni izvērtēja mākslas darba tapšanas sarežģītību un to, cik liela nozīme ir iztēlei.
Esam priecīgi par saviem darbiem!


07.10.2019. Rīgas vidusskolas 4.c klases skolēni piedalījās meistarklasē, kurā apguva zināšanas par to, kāpēc mēs nevaram dzīvot bez bitēm.
Meistares Elgas vadībā skolēni mācījās izliet dabīgu vaska svecīti (dažādas jaukas formiņas), kas degs un smaržos telpā.
Meistare Ieva mācīja izgatavot ēdiena uzglabājamo materiālu – bišu vaska drāniņu (dabīga alternatīva ēdiena uzglabāšanai no bišu vaska un kokvilnas), kurā varēs ietīt un uzglabāt sieru, maizīti, ogas, cepumus u.c.
4.c klases skolēniem ļoti patika pašiem kļūt par meistariem un, praktiski darbojoties, izgatavot savu bišu vaska ietinamo drāniņu un savu vaska svecīti!


30.septembrī 6.b klases skolēni viesojās Melngalvju namā un guva ieskatu Rīgas un Melngalvju nama vēsturē no 13.-21. gadsimtam, izkala savu Melngalvju biedra monētu, iejutās tirgotāju lomā un devās pastaigā pa nama senāko daļu – viduslaiku pagrabiem, kā arī ielūkojās Melngalvju nama vēsturiskajos kabinetos, kur četrus gadus atradās Latvijas Valsts prezidenta darba telpas, bet šobrīd apskatāmas vitrīnas ar grezniem un mākslinieciski augstvērtīgiem sudraba izstrādājumiem. Paldies par šo iespēju! Mums patika!


2019. gada 20. septembrī 3a un 3b klase Skolas somas dabaszinības jomas ietvaros apmeklēja izziņas un eksperimentu centru “Lielvārde”, kur piedalījās tematiskā nodarbībā “Eksperimenti ar gaismu”. Skolēni uzzināja, kādi pasaulē ir gaismas avoti, kādas krāsas vislabāk redzamas tumšā laikā, kādi materiāli vislabāk atstaro gaismu, paeksperimentēja ar spoguļiem, uzzināja par Saules kustību debesīs un kā rodas Saules un Mēness aptumsumi. Noslēgumā visi ar prieku piedalījās “kontroldarbā” ar interaktīvajām balsošanas pultīm.


 

Šodien, 23.09.2019., skolā viesojās Goda teātra un Liepājas teātra aktieri Edgars Ozoliņš un Rolands Beķeris ar izrādi “Čomiņi”. Lugas galvenie varoņi ir divi 15 gadus veci skolnieki – “čomiņi” – labākie draugi Olivers un Pāvels. Starp viņiem nav noslēpumu. Viņi runā par visu. Izrāde ir par skolas vecuma jauniešu dzīvi, draudzību, mīlestību, izdabāšanu vecākiem un vēlēšanos būt patstāvīgiem.
Ideālo draugu saskaņu izjauc atklājums, ka Olivers ir sācis satikties ar Pāvela māsu, un uzvirmo nebijuša spriedze draugu attiecībās. Tas kļūst par lielāko pārbaudījumu viņu draudzībai. Teksti un dialogi ir ļoti raiti, atmosfēra spraiga, un atslābuma nav ne mirkli. Izrāde deva iespēju izvērtēt, kas ir īsta draudzība, kas ir patiesās vērtības dzīvē. Lika padomāt, kā mainās attieksme pret notikumiem, kad tas skar katru no mums personīgi.


16. septembrī 5.-6. klašu skolēni tikās ar stāstnieci, latviskā kultūrmantojuma glabātāju Līgu Reiteri. Aizraujošā nodarbībā skolēni uzzināja par 9.- 13.gs rotām, vēroja seno tērpu demonstrāciju, mācījās izprast vēsturi grupu darbā “Baltu ciltis”. Lielākā daļa klātesošo pirmo reizi rokās turēja tūkstoš gadus senas rotas, vēroja arī rotu atdarinājumus, ko veicis Tērvetes pils seno rotu ekspozīcijas autors, rotkalis Viesturs Jēkabsons. Skolēni ar aizrautību izmantoja iespēju ietērpties senajos tērpos. Paldies Līgai Reiterei par tradīciju stundu “Pūralādes stāsts”!
Noteikti iesakām arī citiem!